Tedarik Zinciri Yönetimi

ISO 28000 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi Nedir?

ISO 28000 standardı, Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi gerekliliklerini tanımlayan ve bu sistemi uygulamak isteyen kuruluşlara bir yönetim modeli sağlayan uluslararası bir standarttır. Bu standardın hedefi kuruluşun, tedarik zinciri güvenliği ile ilgili faaliyetlerini diğer yönetim sistemleri ile entegre ederek, risklerin etkin bir şekilde yönetilmesini sağlamaktır.

Tedarik zinciri, ürün veya hizmetler ile ilgili ürün yaşam döngüsü süreçlerini içeren ve ham maddeden yola çıkarak müşterinin eline ulaşıncaya kadar geçen işlemlerin, bilgi akışının, fiziksel dağıtımın ve alışverişin hepsini birden içeren bir sistemdir. Hem imalat sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar, hem de hizmet sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar, her zaman başka bir kuruluşun müşterisidir. Bu durum ticari yaşamda bir tedarik zinciri oluşturmaktadır. ISO 28000 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi standartları, kuruluşların tedarik zincirinin güvenliği ile ilgili faaliyetlerini, diğer yönetim sistemleri ile bir şemsiye altında toplayarak, risklerin doğru bir şekilde yönetilmesini hedeflemektedir.

Bu sistemle birlikte bir taraftan sanayi ve hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren bütün kuruluşların güvenlik risklerini görüp değerlendirmeleri ve kontrol etmeleri için destek olurken, bir taraftan da güvenlik tehditlerinden ortaya çıkacak etkilerin azaltılması amaçlanır. Bunu sağlamak için de kalite, müşteri memnuniyeti ve iş güvenliği yönetimi gibi temel yönetim prensipleri kullanılır.

Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sistemi’nin temel prensipleri şunlardır:

Tedarik zincirinin doğru kurulması ve işletilmesinin sağlanması,
Güvenlik risklerinin en aza indirilmesi,
Mal ve malzeme dağıtımının sorunsuz olarak ve zamanında yapılmasına yardımcı olunması.
ISO 28000 Tedarik Zinciri Güvenliği Yönetim Sisteminin Faydaları
Gümrük otoritelerine güvenlik risklerini tanımlama ve kontrol etme yeteneğini ispatlayarak kolaylık sağlar,
Endüstrinin tüm sektörlerinde güvenlik risklerinin doğru bir şekilde belirlenmesini, gerekli önlemlerin alınmasını ve olası hasarın minimumda gerçekleşmesini sağlar,
AEO (Yetkilendirilmiş Yükümlü) başvurularında birçok gereklilik standart ile aynı çizgide olduğundan, yasal otoritelerin kuruluşa olan güvenini artırır,
Ürün/hizmet sağlanan kuruluşların güvenini arttırır,
Sigorta kuruluşlarının güvenini arttırır, sigorta maliyetlerini azaltır,
Sistemin belgelendirilmesi kuruluşun bütünsel imajına katkıda bulunur,
Müşteri ihtiyaçlarının karşılanabilmesi yolu ile müşteri memnuniyeti düzeyinde artış sağlar,
Kuruluşta tedarikçi firmalarla olan ilişkilerin ve sorumlulukların doğru kurulduğunu ve etkin bir şekilde yönetildiğini gösterir.